Hívjon, vagy írjon most! +36 20 215 8400 /

 •   

Klinikánkon minden lehetőség adott a komplex fogászati kezelésekhez; a  fogszabályozásra specializálódott fogászati rendelőnk mellett logopédiai szakrendelés is működik.

A logopédia és a fogszabályozás tökéletesen kiegészíti egymást.

Bizonyos esetekben a fogszabályozás az arcizmok és a nyelv erősítésével, a helyes nyeléstechnika kialakításával, a megfelelő légzés és beszédtechnika elsajátítása mellett válik igazán eredményessé.

A nyelvlökéses nyelés csecsemő-és kisgyermekkorban egy természetes izomműködés, ami az életkor növekedésével csökken, és mire a vegyes fogazat kialakul, az esetek nagy részében megszűnik. A szabályos nyelés láthatatlan. Nem mozdulnak sem az arc, sem pedig az ajakizmok. Szájtéren belül pedig a nyelv, nyelés közben a szájpadlásra fekszik, és egy picit hátrafelé mozdul.

Helyes nyelésnél az arc, ajak, nyak és nyelv izmai egyensúlyban működnek,
harmonikus arcfejlődést és szabályos fogazat kialakulását eredményezik.

Hogy lehet rosszul nyelni?

A nyelvlökéses nyelés folyamán a két fogsor nem záródik, a nyelv –helytelenül- a fogakhoz támaszkodik és gyakran a két fogsor, ill. az ajkak közé csúszva láthatóvá is válik, előre-hátra mozog. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozásához az arc, ajak és nyak izmai túlságosan megfeszülnek, míg mások alul működnek.

Előfordul, hogy a korábbi, az artikuláció javítására irányuló logopédiai terápia sikertelen, mivel egy fel nem ismert nyelvlökéses nyelés áll a háttérben.

 

Mikor gyanakodjunk nyelvlökéses nyelésre? 

 • - ha a gyermek nyitott szájjal vagy sok arcizommozgással kísérve, csúnyán eszik
 • - fogazata rendezetlen
 • - a metszőfogak kifelé dőlnek
 • - nyitott harapásnál
 • - ujjszopás; elhúzódó cumizás, cumisüvegből való táplálás volt korábban
 • - gyakori nátha, sűrűn jelentkező orrmandula-problémák, arcüreggyulladások
 • - légúti allergia
 • - állandó szájlégzés (szájlégzéskor a nyelv a szájtér alsó részében helyezkedik el)
 • - nyelvfék az átlagoshoz képest rövidebb
 • - ha a beszéd eltér az átlagtól

Logopédiai kezelés során

a páciensnek megtanítjuk a szükséges gyakorlatokat és ellenőrizzük a tökéletes végrehajtást. A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen a napi szintű otthoni, tükör előtti gyakorlás – ezáltal pontosan kontrollálni tudjuk az adott gyakorlat végrehajtását.

A napi, akár ezerszer is végrehajtott, egyszerűnek tűnő, reflexes nyelési folyamat, ha nem jó helyről indul, helytelenül történik, a rosszul rögzült mozgásfolyamat módosíthatja a csontozat növekedését, a kialakuló fogazat elhelyezkedését is.                                                        

A korszerű fogszabályzó eljárással korrigált fogsor és a rutinná vált izommunka garantálja, hogy gyerek és felnőtt páciensek felszabadult mosollyal és egészségesen búcsúznak a komplex kezelés végén; - ami a fogszabályzó fogorvos, a nyelésterápiát végző logopédus,a szülő, és a páciens aktív, együttes munkájának közös sikere.