Hívjon, vagy írjon most! +36 20 215 8400 /

  •   

Mikor, miért keressünk fel fogszabályozó szakorvost?

Fogaink, állkapcsunk növekedése, fejlődése során sokféle rendellenesség alakulhat ki. A rendellenesség oka sokféle lehet, pl. genetikai, evolúciós, de kialakulhat rossz szokás miatt is. (Ujjszopás, cumi)

Sajnos nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem különböző súlyosságú funkcionális eltérést okozhatnak a beszédben, a rágásban, és ezen keresztül az emésztésben is. Súlyosabb, nem kezelt esetekben később a felnőttkorban az állkapocsízület megbetegedése, fogágybetegség,a fogak elvesztése is előfordulhat a rágás közbeni rossz terheléstől, csikorgatástól.

Ezen rendellenességeket korszerű fogszabályozási technikákkal, szinte minden esetben maradéktalanul gyógyítani tudjuk, a páciens segítő közreműködésével.

Ehhez a problémakörhöz tartozik a bruxizmus (fogcsikorgatás) is. A bruxizmus (fogcsikorgatás) egy olyan anomália, melynek során a páciens állkapcsára, fogaira egy igen nagy, természetellenes erő hat, melynek következtében kikopnak, érzékennyé válnak a fognyakak, később kimozdulnak a fogak, végül elveszti őket a páciens.

Hány éves korban vigyük gyermekünket fogszabályozási szakemberhez?

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy valamilyen rendellenesség van, akkor minél hamarabb keressünk fel szakembert, de mindenképpen, mielőtt befejeződik a tejfogak váltása. Inkább mondja azt a fogorvos, hogy később kell elkezdeni a szabályozást, mint hogy későn érkezzünk. Általában a 9-12 éves kor a legmegfelelőbb.

Azt, hogy kinek milyen fogszabályozó készülékre van szüksége, azt a fogszabályozó szakorvos a páciens kora, illetve az eltérés súlyosságától függően állapítja meg.

Ezek lehetnek: kivehető, rögzített, láthatatlan fogszabályozó készülékek, Clear Aligne.

Felnőttek fogszabályozása lehetséges-e

Természetesen lehetséges. Bizonyos esetekben hosszabb időt vesz igénybe, mint fiatal korban, a visszarendeződés ideje, a helyben tartó készülék viselése is hosszabb lehet, de mindenképp ajánlott ekkor felnőtt korban helyrehozni az eltéréseket, ha ez korábban nemtörtént meg.

Hogyan zajlanak a kezelések?

  • 1. kezelés: Vizsgálat, hozott röntgenfelvétel megtekintése, konzultáció a lehetőségekről, árajánlat, ennek elfogadása esetén lenyomatvétel
  • 2.kezelés: Fogszabályozási szerződés megkötése. Adott készülék átadása, rögzített esetén beragasztása. Fogászati higiéniai, étkezési, viselési tanácsok
  • 3. kezelés: A készülék aktiválása, állítása.
  • Minden további kezelés a fogszabályozó állítása. Kivehető készülékek esetében általában 2 havonta, rögzített készülékek esetében havonta egyszer.
  • A szabályozás befejezésével, a a fogak visszarendeződésének elkerülésére úgynevezett retenciós készüléket kell viselni körülbelül annyi ideig, ameddig a szabályozás tartott. Ez lehet szintén kivehető, vagy rögzített készülék. Ehhez ismét lenyomatot kell venni, majd átadjuk a készüléket. Ezt a fázist nagyon komolyan kell venni, mert ennek elhanyagolásával a fogak még elmozdulhatnak, visszarendeződés indulhat meg! Ne kockáztassuk az elért sikert, amiért megdolgoztunk!

Kivehető fogszabályozó készülékek

Főleg gyermekkorban, alkalmazzák, amikor a gyermeknek még van tejfoga, de már maradandó is.

Ezt kisebb eltérések esetén javasolják. Bár éjszakai készüléknek is hívják, nappal is ajánlott hordani otthon, pl.TV nézés, tanulás, olvasás közben. Mozgalmas tevékenységeknél, pl. sportolás tilos a használata.

A kivehető készülékeknek sok előnye van: könnyen tisztítható mind a fog, mind a készülék. Esztétikailag nem zavaró, aktiválása és ellenőrzése kevés időt igényel. Létezik különböző mintával, ezt is nagyon kedvelik a gyerekek.

 

Rögzített fogszabályozó készülékek (Multiband)

Ezeket a készülékeket folyamatosan, a nap 24 órájában viseli a páciens a kezelés időtartama alatt, hiszen be van ragasztva a fogakra.

Részei:

Brackett: Ezeket a kis négyszögletű zárakat ragasztják a fogakra. Minden fogra – elhelyezkedés szerint – más brackett való. Készülhet allergiát nem okozó fémből, (aranyból is!), ami nagyon tartós, de látszik, porcelánból, ritkábban zafírból. Elképzelhető a kettő kombinációja is: a felső fogíven porcelán, az alsón fém.készülék. A brackettek tartják a fogszabályozó ívet. Ezzel alakítja a fogorvos lépésről lépésre az ideális, elérendő ívformához az eredeti állapotot. Az ívet színes gumikarikák – úgynevezett ligatúrák – tartják a brackettet.

A páciensnek havonta állításra, aktiválásra kell jönnie, bizonyos étkezési szabályokat szükséges betartania. Pl. almát csak darabolva, csonthéjasokat csak darálva ehet, nem rághat rágógumit, nem ehet fogba ragadó cukorkákat.

Különösen fontos az alapos szájhigiénia megfelelő speciális eszközökkel! (Speciális fogkefe, fogköz-tisztító kefe, speciális fogselyem)

Láthatatlan Fogszabályozó készülékek

Bár mostanában egyre több ember szabályoztatja a fogait, akár felnőtt korban, mégis sokan vannak, akiket zavar, hogy látszik a készülék a szájában. Nekik fejlesztették ki a kívülről áthatatlan” készülékeket.

Rögzített: Incognito és társai

Ezeknél a rögzített készülékeknél a brackettek aranyból, illetve egyéb olyan fémből készülnek amelyek nem okoznak fémallergiát. A különbség annyi, hogy a készülék a fogak belsőoldalán, a nyelv, illetve szájpadlás oldalán helyezkedik el.

Kivehető sínek: Clear Aligner

Átlátszó műanyag fogszabályozó sín, viselete kényelmes. Az első, úgynevezett front fogak szabályozására használják főleg. A páciens egy bizonyos sín sorozatot kap, mindegyik sín egy kicsit változtat a fogak állásán. Ezeket a síneket meghatározott időben kell cserélni, a sorrend betartása kötelező! Fontos még, hogy ez a módszer nagy fegyelmezettséget követel meg, a síneket feltétlen használni kell, (napi 20-22 órát!) különben nem léphet a páciens, a következő „lépcsőfokra”, azaz nem tudja használni a következő sínt, sőt még romolhat is a helyzet hosszabb kihagyás után, (visszarendeződés) és borul az egész kezelés, hiába fizetett ki sok pénzt a sínekért.

Retenciós (helybentartó) készülék (Retainer)

Mint már szó volt róla, ezek a készülékek akadályozzák meg, hogy a fogak elkezdjenek visszavándorolni a régi helyükre, hiszen a szabályozással eltöltött idő még kevés volt arra, hogy megszilárduljon az új állapot. Ez a passzív fázis tehát ugyanolyan fontos a sikerhez, mint az aktív fázis volt. Genetikai adottságok is szabályozzák, hogy meddig kell viselni, van akinek egész életében ajánlott.

Rögzített retenciós készülék

Szemfogtól szemfogig, a fogak nyelv, illetve szájpadlás felőli oldalára ragasztanak egy fém ívet. Kényelmes, és biztonságos, hogy állandóan ott van. Nagyon gondos szájhigiénia szükséges viselésekor!!

Kivehető retenciós készülék

A  szájhigiénia megtartása itt egyszreűbb, de itt is nagy szükség van a páciens együttműködésére, hogy a készüléket eleget hordja. Amelyik készüléknek műanyag része is van azt fogkrémmel, fogkefével, hagyományos fogkrémmel tisztítani nem szabad. Speciális műfogsortisztító tabletta ajánlott.

Palatinál pánt, Hyrax, Forsus készülék

Ezek a készülékek akkor segítik a fogszabályozás menetét, amikor valamilyen - pl. genetikai - okból az alsó és felső állkapocs nem egyformán fejlődött ki, és egymáshoz kell igazítani, mielőtt a fogak szabályozása elkezdődik.